Sveriges Järnvägsmuseum

Sveriges Järnvägsmuseum har funnits i Gävle sedan 1970 och du hittar de i vad som innan var Ostkustbanans lokstall.

Man började samla undan värdefull material redan 1906 som sedan skulle bli historiskt och kunnas använda till ett framtida museum. Det första museet öppnades sedan i Stockholm redan 1915 och på den tiden hade de bara några få modeller av olika tåg de visade på utställningen.

Utställningshallar för vagnar och lok kom senare vid 1942-1945 och de öppnades upp i Tomteboda men stängde sedan igen 1946. De startades upp igen i Stockholm någon gång på 1950-talet. Efter att ha haft allt i Stockholm i några år på både Torsgatan och Stockholms central bestämde de sig för att flytta museet till där de ligger idag, alltså i Gävle.

300 olika fordon

I Sveriges järnvägsmuseum kan du hitta runt 300 olika fordon. Det finns 6 olika hallar där man får chansen att följa historien om de svenska järnvägarna genom de senaste 150 åren.

Inne i den första hallen handlar de om vad som hände på 1800-talet i Sveriges järnvägshistoria, du får bl.a höra historier om de allra första loken prins August. Han var en del av den första serien av ånglok som SJ gjorde och är också ett av de äldsta loken som finns sparad i Sverige.

Ju länge in i museet du fortsätter ju mer kommer du få se utvecklingen från då till nu. Du kommer få se hur ångtåg gick till eltåg, hur de olika uniformerna har sett ut genom åren, kolla på hur de går till i restaurangerna på järnvägarna och en massa mer.

Bilutställning

I en av hallarna hittar du även en bilutställning. Det handlar om hur bilen kom och tog över människornas tåg-åkande. Bilen kom och folk började kunna röra på sig fritt, de kunde ta sig ut på vägarna och åka vart de vela, inte bara från station till station vilket gjorde att tågen fick stor konkurrent.

För de mindre barnen finns en utställning helt uppbygd i lego där de kan leka och lära sig på samma gång. En värld fullt med miniatyrer av alla olika trafikslag du kan tänkta dig, tåg, bilar, flygplan osv. Det finns även ett litet hörn fylld med lego där barnen kan bygga sina egna skulpturer.

Guidad tur varje söndag

När du är på museet går du oftast runt själv och kollar och läser om de alla olika sakerna som finns. Men känner du att du kanske vill veta lite mer och inte bara läsa de som står har järnvägsmuseet varje söndag, klockan 13.00 en guidad tur genom hela utställningen. Den är på ungefär 25 minuter och då får du följa med guiderna när de visar och berättar mer invecklat om järnvägarna och på så sätt får du uppleva allt på ett annat vis och kanske även lära dig lite extra om varje vagn.

Efter du gjort det du kom för att göra och sett allt du vela se kan du gå och ta en fika eller lättare lunch på museets cafe och kanske även en titt in i deras butik där du kan köpa med dig en liten souvenir hem som ett minne av att du varit där.

_m0a4592