Götakanal

Genom hela Götaland, från Östersjön till Kattegatt hittar du en kanal på 190,5 kilometer. Kanalen blev klar för användning och invigdes 1832 och har idag 58 stycken slussar. Av alla de byggobjekt som någonsin gjorts i Sverige är detta de som är störst, denna kanal kallas Göta kanal.

Många sätt att ta sig igenom Göta kanal

Det finns många olika sätt att ta sig igenom Göta kanal. De finns olika fartyg du kan åka med, olika kryssningar beroende på vad du själv gillar och hur länge du vill vara ute på vattnet. Det finns även chans för dig som kanske har tankarna på en båtsemester med familjen eller några vänner men inte äger en egen att hyra en båt. Vill du inte åka båt så kanske du vill cykla längst kanalen och se vattnet från land. Självklart kan du även passera genom kanalen med din egen båt.

En annan väldigt populär sak är att paddla kanot genom Göta kanal. En viktig sak att tänka på om du ska göra detta är att komma ihåg att de samtidigt är många fritidsbåtar och fartyg som är där samtidigt som dig och kan göra kanalen rätt så trafikerad, och med dem en aning större än dig som sitter i en kanot är det bra att hålla koll på vad de är du gör och vart du befinner dig i vattnet.

Slussarna tar inte kanoter

Slussarna i Göta kanal slussar inte de kanoter som ska ta sig igenom, detta är för säkerhetens skull som detta inte görs och ska du ta dig vidare får du då dra över kanoten själv. Ett smart tips för att slippa göra detta så mycket är att välja de kortare vändor som inte har så många slussar.

Några bra sträckor som har mindre slussar är:

  1. Borensberg-ljungsbro/Malfors gästhamn som är ca 20 km, denna sträcka har inga slussar alls.
  2. Söderköping-Mem, sträckan är 6 km och innehåller en sluss där du måste bära förbi din kanot.
  3. Töreboda-Hajstorp är en sträcka på 5 kilometer där du paddlar förbi två broar och inga slussar först efter Hajstorp.
  4. Töreboda-Tåtorp är en längre sträcka som är 17 kilometrar lång utan slussar, bär du sedan över din kanot förbi slussen när du kommit fram till Tåtorp kommer du över till en fin sjö vid namn Viken med väldigt bra områden för paddling.

Flertalet övernattningsställen längs kanalen

Har du planerat några dagar paddling in i schemat behöver du självklart någonstans att sova om nätterna. Längst Göta kanal finns ett flertal olika platser där du kan spendera natten, du har båda campingplatser och vandrarhem att välja mellan. Du kan också välja att tälta på vissa rastplatser som finns utspridda lite här och var längst kanalen. Är detta din plan är de viktigt att kolla upp om platsen har torrtoa då de inte är lagligt att tälta där annars.

Rastplaster där du kan hitta både grillplats, torrtoa och vindskydd finns bl.a i sjötorp, där kan du hitta en rastplats mellan den 6 och 7-8 slussarna, Mellan Rogstorps bro och lyrestad, Lanthöjden, Tåtorp, på vänster sida om slussen och i Ruda bro, detta är några av de rastplatser som finns.’

 

go%cc%88ta-kanal