Berlin

Berlin har på senare år växt enormt i popularitet och är idag en av de städer som svenskar besöker mest. Staden är känt för ett pulserande nattliv, sina historiska sevärdheter och den avslappnade stämning som råder.

Klart är att de flesta svenskar gärna besöker just de gamla östdelarna – men det ska inte glömmas att även resten av staden har mycket att erbjuda turisten.

Sevärdheter och aktiviteter

Sevärdheterna är många i den här staden. Välj att fascineras av till exempel vackra utsikter, parker eller historia.

Tv-tornet

Tv-tornet i Berlin, eller Fernseheturm som det tyskarna kallar det, reser sig 368 meter över Alexanderplatz i gamla Östberlin. Tornet var från början tänkt lite som ett skrytbygge – något som Öst skulle visa upp för Väst.

Idag är det en välbesökt turistattraktion där du dessutom kan slå dig ner och äta restaurangmat på observationsplanet, som är 200 meter över marken.

Treptower Park

Treptower park är ett stort grönområde som ligger strax intill floden Spree, som rinner genom Berlin. Parken är inte bara välbesökt av turister, men också av Berlinare som bara vill koppla av i gräset.

Det som parken är mest känd för är ett stort moment som Sovjetunionen reste. Monumentet är rest över erövringen av Berlin 1945, men också till minne av de soldater i röda armén som förlorade sina liv under andra världskriget.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor har ett högt symboliskt värde för Berlin. Genom historien har porten använts i olika syften, bland annat som tullmur. I samband med att Berlinmuren byggdes stängdes porten. När muren föll 1989 var det Brandenburger Tor som blev en av de starkaste symbolerna för fred mellan Öst och Väst.

TIPS – För att få ut mest av staden

Att besöka Berlin är inte riktigt som att besöka en stad i Norden. Många saker vi tar för givet skiljer sig en hel del i den tyska huvudstaden. Här är några saker som är bra att känna till när du ska åka hit.

  • Ha kontanter på dig

I Berlin är det fortfarande ganska få som tar emot kortbetalningar. Om du gör större köp är det en annan femma, men på barer, restauranger och kaféer är det ett måste att bära kontanter.

  • Vänta med att gå ut

Om du planerar att testa på nattlivet i Berlin, bör du känna till att det riktiga draget kommer igång ganska sent. Medan man i Sverige kan gå ut ganska tidigt på kvällen, börjar nattlivet i Berlin tända på riktigt en ganska bra bit efter tolvslaget.

  • Cykla gärna

Berlin är en väldigt cykelvänlig stad. Att ta sig runt på två hjul är populärt både bland Berlinare och besökare. Ha dock i åtanke att Berlin är stort – att cykla från östra sidan till västra sidan kan ta en bra stund.

Resa hit

Många som reser hit väljer att göra det med flyg. Flyget, som inte ens tar två timmar, går snabbt och passar utmärkt för en weekend-resa. Ibland, främst under lågsäsong, går det att hitta riktigt billiga flygbiljetter. Under högsäsong ökar dock priserna och är jämförbara med vilken europeisk storstad som helst.

Ett alternativ är bussresor. Det finns ett flertal bussreseföretag som genomför turer från Sverige mot större städer i Europa. Resorna kan däremot ha något olika upplägg. Vissa har Berlin som slutdestination och kan snarast jämföras med charterresa (fast med buss). Detta med andra bolag kör linjetrafik och har störst fokus på ett billigt resande.

Självklart finns även tågalternativet även om det prismässigt inte är bättre än flygalternativet.

För de som planerar en lite längre semester än en weekend, är bil ett populärt färdmedel för att besöka Berlin. Ofta besöker man då staden som en del av en längre bilsemester. Tack vare E4:an är det smidigt att ta sig ner till staden – men räkna med att det tar nästan 13 timmar från Stockholm med normal trafik. Tänk också på att tullar kostar, och att du behöver åka på en färja.

 

TIPS – Se upp med resebolagens kreditlösningar

När paketresor (charterresor) köps erbjuds ofta olika erbjudanden att delbetala eller låna till resan. Men dessa lösningar brukar vara onödigt dyra. När Aftonbladet genomförde en kartläggning av resebolagen visade det sig att vissa hade effektiv ränta på närmare 30%.

I vissa fall var räntan hög medan det i andra fall gömde sig ett flertal avgifter som skulle betalas utöver räntesatsen.

Att man bör undvika resebolagens krediterbjudanden är något som brukar lyftas upp regelbunden i media. Sveriges största tidning inom privatekonomi Privata Affärer skrev 2015 om skrivit artiklar om hur charterbolagen mörkar höga avbetalningskostnader och ekonomiportalen Sverigekontanter.se visade samma år att räntefri avbetalning hos resebolagen kunde landa på effektiva räntor kring 8-9%.

berlin